Hírek
    A járvány sem szegi kedvét a debreceni humoristának
    A járvány sem szegi kedvét a debreceni humoristának | Stand Up Comedy Humortársulat
    A járvány sem szegi kedvét a debreceni humoristának | Stand Up Comedy Humortársulat
    2020. December 07.

    Debrecen – Férj, apa, vendéglátós, szövegíró, s ezek mellett rappelni is tud Ruha Tomi, aki családjában megtalálta az igazi boldogságot.

     
     
    Nem tétlenkedik ebben az évben sem Ruha Tomi. A debreceni humorista idén összeházasodott párjával, Pintér Timi énekesnővel, s augusztusban megszületett a kisfiuk. Emellett Timi új albumán az Új Világon is együtt dolgoztak, amelybe Tomi beleadta a legjobb tudását: szöveget írt, rappelt és szájbőgőzött is. Emellett folyamatosan készül a legközelebbi stand-up fellépésére, s igyekszik minden percet kihasználni, amit a gyermekeivel tölthet.

    Ruha Tomi
     

    Dehir.hu: Sok dologgal foglalkozik: zene, vendéglátás, stand-up. Gyerekkorában viszont táncolt is.

    Ruha Tomi: Nyolcéves koromban már fellépésekre jártam breakelni, egy jó csapat volt akkoriban Debrecenben, akik komolyan foglalkoztak ezzel. Folyamatosan bandáztunk velük, az utcán leterítettünk egy linóleumot a breakhez és egy kétkazettás magnó szolgáltatta a zenét. Ahogy elsétáltak mellettünk az emberek, dobálták nekünk az aprópénzt. A tanulmányaimban is sokat segített ez a tevékenység, mert akkoriban benne voltam néhány újságban, így büszke volt rám az iskola, ez pedig előnyös volt. Táncversenyeket is nyertünk. Ebből adódóan jött az, hogy írtunk breakdalokat, sokat én találtam ki belőlük.

    Dehir.hu: A tánchoz is szorosan hozzákapcsolódik, de nem csak ilyen irányból ismerkedhetett a zenével. Honnan jön ez a véna?

    Ruha Tomi: Az egész családom zenész, édesapám részéről Horváth „Pluto” József, aki Európa szerte ismert basszusgitáros, bőgős, ő az unokatestvérem. Az ő bátyja Horváth „Pluto” Nándor világhírű cimbalmos, aki az Egyesült Államokban él.

    Mostohatestvérem is basszusgitáros, másik unokatestvérem szólógitáros. Nagybátyám, nagyapám is zenészek, szóval az egész család, innen jött ez a véna.

    Én nem mondanám, hogy profin tudok játszani hangszeren, de autodidakta módon próbálkoztam a gitározással. Kíváncsi voltam, ha nem tanít senki, mennyi idő múlva fog jól megszólalni a kezemben. Három-négy hónapig próbálkoztam összehangolni az agyam és a kezem. Próbálgattam, ha bizonyos hangot szeretnék hallani, akkor hová kell tennem az ujjaimat. Miután eltelt ez a néhány hónap, már le tudtam kísérni egy dalt, de inkább ilyen tábortüzes gitáros vagyok. Valójában azért kezdtem ezt el, hogy mire megszületik a kislányom, addigra tudjak zenélni neki. Máig imádja a gitárt, megvan még ugyanaz a hangszerem és szoktam neki játszani.

    Dehir.hu: Idén újabb boldogság érte: megszületett a kisfia is.

    Ruha Tomi: Ehhez kapcsolódik egy nagyon szép történet:

    a lányom az 2015 augusztus 14-én 11 óra 15 perckor született. Timivel a közös gyermekünk, a kisfiam pedig idén ugyanazon a napon, augusztus 14-én, ugyanabban az órában 7 perc különbséggel jött a világra, 11 óra 8 perckor.

    A fiam érkezésével teljesen megváltozott az életem. Mindig is fiút szerettem volna, de az élet először egy kislánnyal ajándékozott meg. Így megtapasztalhattam, hogy egy kislány milyen boldogságot jelent, de most a másik kívánságom is teljesült.

    Dehir.hu: A stand-up világában is jelen van, országosan ismert humorista. Hogy kezdődött mindez?

    Ruha Tomi: 2017 végén elindultam az Orosz Gyuri által megálmodott Stand Up Comedy Humortársulat Humortechnikum című tehetségkutatóján. Házibulikban szórakoztattam a vendégeket különböző történetekkel, ezért mondta a baráti társaságom, hogy próbáljam meg. Amikor bementem a válogatóra nagyon sokan voltak, készültek, izgultak, nálam viszont egy toll sem volt, nem is készültem előre szöveggel. Hétről hétre volt ez a verseny, s a nézői szavazatok alapján végig vezettem a mezőny előtt. Áprilisban aztán megnyertem a versenyt, és így kaptam a társulatba szerződést. Budapesten, Debrecenben és több városban is léptem már fel. A visszajelzések nagyon jók. Az életemből veszem ezeket a történeteket, nyilván egy kicsit kiszínezve találkozik ezzel a hallgatóság. Folyamatosan törekszem arra, hogy bejussak a Showder Klubba is, de ez a járványhelyzet miatt elég nehéz.

     

     

    Dehir.hu: Idén egy újabb kihívásba fogott: közreműködött a felesége új lemezén is…

    Ruha Tomi: Igen, Timivel, az unokatestvéremmel, Horváth "Pluto" Józseffel együtt írtuk, szereztük és készítettük a felvételeket. Az albumon zongorázott még másodunokaöcsém, Tóth Tamás. Rajtam kívül mindenki profi zenész volt a csapatban. Én inkább a szövegekkel dolgoztam, ezekhez a humorból és az életből merítettem ihletet. A Jóbarát című dal is ilyen például, ami az Új Világ című lemezen jelenik majd meg, az életem ihlette az egészet. Egyik reggel, amikor felkeltem azt mondtam Timinek, hogy írj, s én csak diktáltam neki. Nyilván még ki kellett pofozni egy kicsit, de meglepetésemre délutánra már egy gyönyörű dalt készített belőle a csapat. Amikor itthon írtuk a dalokat Timi kitalálta, hogy az egyik dalhoz rappeljek valamit. Akkor gyorsan kimentem az előtérbe, leírtam egy szöveget, s ez beleillett az egyik dalba. Szájbőgőztem is a nótákban, néhány kivételével mindben részt vettem.

    Dehir.hu: Hogy jött a rap az életébe?

    Ruha Tomi: Budapesten ugyanazon a környéken laktunk egy ismert rapcsapat tagjaival és összeismerkedtem velük. Sokszor jöttek hozzám, hogy megmutassák, mit írtak és milyen zenét gyártottak hozzá. Így én is kedvet kaptam, írtam én is néhány sort, s ezt ők fel is használták, jó érzés volt ez nekem. Amikor hazaköltöztem Budapestről, akkor ez abbamaradt, nem foglalkoztam a rappel. Most jött újra elő, amikor összeállt a csapat Timi új lemezéhez, zenéltek, nekem pedig pörgött az agyam, hogy még miket lehetne beletenni a számokba.

    Dehir.hu: A Jóbarát című dalba szívét lelkét beleadta. Miről szól ez a szám? 

    Ruha Tomi: Vendéglátással foglalkoztam 20 évig, ez nem egy hálás feladat. Amikor elindult a Humortechnikum, akkor saját költségből utaztam Budapestre a fordulókra, közben pedig nem tudtam menni dolgozni, s a vendéglátós szakmában nem nézték ezt jó szemmel, hogy így kimaradok. Ezért kiléptem a munkahelyemről, munka nélkül kezdtem el ezt a projektet. Ez a dal arról szól, hogy elindultam egy úton, tudtam, hogy nagyon rögös lesz, de úgy döntöttem, hogy végigjárom, s voltak, akik segítettek benne. Viszont egyáltalán nem azok az emberek nyújtották a kezüket, akik megtehették volna, hanem azok, akik nincsenek úgy elengedve. Nekik írtam ezt a nótát, de ez a dal azokhoz is szól, akik voltak már bajban és ekkor jöttek rá, hogy kik az igazi barátaik.

    A humorista gyermekei
    ugyanazon a napon,
    ugyanabban az órában születtek 

    Dehir.hu: A vírus különös helyzetet teremtett idén. Hogy élte és éli meg ezt az időszakot?

    Ruha Tomi: Sajnos a stand-uposokkal csak februárban térhetünk vissza a színpadra, de addig is írok, készülök, megpróbálom a maximumot kihozni ebből a helyzetből, mert vannak, akik büszkék legyenek rám. Nem panaszkodhatok, alakul az életem. A terheket, amelyeket az ember cipel, próbálom most elhagyni, és azt látom, hogy ebből mások is erőt tudnak meríteni.

    42 évesen megtaláltam a boldogságot, és teljesen kiegyensúlyozott családi légkörben éljük az életünket. Ehhez természetesen hozzájárulnak a poénok is.

    Dehir.hu: Stand-up, szövegírás, rap és gitározás. Ezektől elég távol áll a főzés, mint tevékenység, de ezzel is előszeretettel foglalkozik. Ez az elfoglaltság hogy lépett be az életébe?

    Ruha Tomi: Én inkább vendéglátósnak nevezném magam, thai, magyaros, illetve olasz éttermekben üzletvezető is voltam, de dolgoztam gyrososnál is. Elég maximalista vagyok a munkámban, és akárhova kerültem az évek alatt, minden vendéglátóhelyen valamilyen vezető pozíciót értem el. Imádtam csinálni ezt: a visszajelzéseket, a törzsvendégeket, volt olyan, hogy csak azért jöttek el enni, mert én főztem.

    Egyszer még a koreai nagykövetnek is főztem. Le is fotóztak vele, és ez megjelent a koreai újságokban. Azt írták, hogy a hazai ízeket tudtam az asztalukra varázsolni.

    A bátyámtól tanultam ezt a hozzáállást: hogy lehet a vendéglátást szeretettel csinálni, s azt is megtanította, hogy ennek csak így van értelme. Valójában nem különbözik annyira ez a színpadtól, mert ha bejön egy vendég és az ember elszórakoztatja, jó hangulatot, jó körülményeket tud teremteni, akkor a vendég, ha jól érzi magát, vissza fog jönni. Mai napig szoktam itthon főzni, fél óra alatt összedobok három fogást. Egy bajom van csak, hogy a mosogatást viszont ki nem állhatom.

    Forrás: dehir.hu