Hírek
    Al-Gharati Magyeddel az arab kézművességről
    Al-Gharati Magyeddel az arab kézművességről | Stand Up Comedy Humortársulat
    Al-Gharati Magyeddel az arab kézművességről | Stand Up Comedy Humortársulat
    2022. Augusztus 31.

    Ali baba és az Aladdin története sokakra gyakorol hatást – a történeteket olvasva, nézve a legtöbbünkben kialakul egy kép az arab világról. Ezt a világot egyszerre gondoljuk varázslatosnak és misztikusnak, a valóságban pedig ámulattal nézzük a hölgyeken megcsillanó egyedi ékszereket, a gazdagon díszített boltíves mecseteket, az arab kézműves mesterek által faragott bútorokat, és a kézzel szőtt szőnyegeket. De vajon tényleg ilyen egy autentikus arab lakásbelső? Milyen színek és motívumok adják ennek a világnak a varázsát? A jemeni apától és magyar édesanyától származó Al-Gharati Magyed humorista, a Stand Up Comedy Humortársulat oszlopos tagja avat be a részletekbe.

    Édesanyád magyar, édesapád jemeni. Te és a két testvéred már Magyarországon születtetek?

    Igen, édesapám ’89-ben jött tanulni jemeni ösztöndíjjal az orvosira, anya pedig egészségügyi főiskolát végzett. Pécsről költöztünk fel Dombóvárra, majd Budapestre. Dombóvár olyan volt, mint egy nagy család: mindenki ismert mindenkit, apukámat nagyon tisztelték, már csak a sebészi hivatása miatt. Úgy neveltek minket a szüleink, hogy tudatták velünk, mások vagyunk, de hangsúlyozva, hogy a más nem jelent se többet, se kevesebbet.

    Feltételezem, hogy mind az arab, mind a magyar nyelvet kifogástalanul beszéled.

    Szép lenne, de nem így van! Mi mindig magyarul beszéltünk egymással. Voltak persze olyan arab szavak a beszélgetésben, amikről tudom, hogy mit jelentenek, és bár Jemenben nem adnának el, de arabul nem beszélek folyékonyan. A feleségem szíriai magyar, ő nagyon jól beszél arabul is.

    Úgy tudom, egyáltalán nem fogyasztasz alkoholt. Milyen egyéb vallási szokást őrzöl?

    Hát, nem imádkozom napi ötször, de a disznóhús-tilalmat abszolút tartom.

    Jártál már édesapád szülőföldjén, Jemenben?

    Igen, még 2006-ban. Azóta nem voltunk, mert sajnos jó ideje polgárháború dúl.

    Hogyan képzeljünk el egy autentikus arab otthont? Milyen a dizájn? Párnák a földön, alacsony asztalok, aranyszálakkal díszített szőnyegek?

    A keleti emberek nagyon adnak a lakberendezésre. A muszlimoknál az emberábrázolás bűnnek számít – a tiltás célja a bálványimádás megakadályozása, így a lakásdesign egyszerre kell megfeleljen a muszlim és az ősi stílushagyományoknak. A legtipikusabb iszlám/arab díszítőelem/díszítőstílus az arabeszk, amely virág-, levél- és gyümölcsmotívumokat alkalmaz, néha pedig geometrikus mintákat tartalmaz. Szőnyeget, párnát, csempét, ágytakarókat és még padlózatot is díszítenek ilyen stílusban. Jellemzőek a faragással, gyöngyház berakással díszített kisbútorok, amikre a mesterek kézzel faragják a különböző virágmotívumokat és geometrikus formákat, majd megfestik őket.  És ott a kalligráfia – az írásjeleket nemcsak a kéziratokban láthatjuk, hanem az épületek és a színes lámpák díszítésénél is. A padlóra kézműves szőnyegeket terítenek, a mintázatuk készülhet hímzéssel, szövéssel, de a szőnyegnek számos felhasználási lehetősége van: terítik a padlóra, a falakra, vagy használják imádkozáshoz. Egyébként az arabok a tisztaság hívei: nagyon figyelnek arra, hogy a lakásuk mindig makulátlan legyen; a legtöbben étkezések előtt és után is takarítanak, felporszívóznak.  Nekem, aki Európában nevelkedett, ez azért már túlzás.

    Melyek a legkedveltebb színek?

    A türkizkék és a zöld – utóbbi a földet, a növényeket szimbolizálja, de kedvelt szín még a bronz, a réz, a barna és természetesen az arany. Aranyszínű a csillár, a szőnyeg, a díszpárnák, a puffok… Egy tipikus keleti kézműves vásár is rendkívül színes. Lehet kapni kézzel festett kerámia tányérokat, színes lámpákat, ékszert, fémtálcákat, teáskannákat, festett üvegpoharakat, népszerűek a hagyományos kapu alakú motívumok, valamint az agyagból készült és egyéb használati tárgyak.

    Térjünk még rá a nők egyik kedvenc témájára, az ékszerekre! Olvastam valahol, hogy a muszlim férjek nem virágcsokorral, hanem mindig ékszerrel lepik meg a feleségüket. Mondhatom, remek szokás!

    A feleségeddel közös otthonotok inkább „magyaros”, vagy inkább keleties jegyeket hordoz?

    Nemigen halmozunk fel keleti dizájn elemeket, az ilyesmi inkább az idősebbekre jellemző. Szép lassan kialakult a közös ízlésvilágunk, élünk a magunk kis boldogságbuborékjában, de a gyökereinket, a hagyományainkat őrizzük és büszkék vagyunk rá – a magyarra éppúgy, mint a muszlimra.

    Ha Te is vinnél egy kis keleti hangulatot az otthonodba és a mindennapjaidba, érdemes körülnézned a Meskán! Válassz keleti stílusú ékszert, fali-és állólámpát, teáskészletet, hengerpárnát!

    Szerző: Jónás Ágnes

    Forrás: meska.hu