Hírek
    "Kemény munka, sok türelem és még több humor."
    "Kemény munka, sok türelem és még több humor." | Stand Up Comedy Humortársulat
    "Kemény munka, sok türelem és még több humor." | Stand Up Comedy Humortársulat
    2022. Augusztus 05.

    "Kemény munka, sok türelem és még több humor."

    Interjú Csatlós Klaudiával, a feltörekvő stand up humoristával sportról, kitartásról, hiúságról.

    Már lassan 3 éve ismerjük egymást az edzőteremből. Az első pillanattól kezdve megfogott a látható küzdő szellemed, az alázatod. Csak később tudtam meg, micsoda eredmények birtokában vagy, ez pedig csak emelt Téged a szememben. Hiszen nyomát sem láttam/ látom a mai napig gőgnek. Pedig mondhatnánk, lenne mire. Röviden bemutatkoznál az olvasóinknak?

    Röviden? Egy 90-es születésű szabolcsi lány vagyok, aki 11 éve felköltözött a fővárosba kényszerből. Pár éve már azt tudom mondani, hogy szerencsére, mert megtaláltam a lehetőségeket a karrierépítéshez és a sportversenyzéshez is. Az első öt év nehéz volt, de megtanultam kezelni a nehézségeket. Kemény munka, sok türelem és még több humor. Így lettem alosztályvezető, fitness- erőemelő- fekvenyomó- kamionhúzó- strongwomen versenyző, feltörekvő stand-up komikus.

    "...tudom hol ér véget a támogatás és hol kezdődik az önállóság."

    Férfias szakmában több területen is beosztott, majd vezető, fitness versenyző, erőemelő, strongwomen, stand up. Rendkívül színes  pályafutás. Melyik vagy Te leginkább? És mi köti ezeket össze?

    Mindegyik én vagyok, de ezek csak szerepek. Szerepek, amik formálták a jellemem. A stand up comedy leginkább az, ami én vagyok, mert ez egyébként is egy önkifejező műfaj. Minél több színpadi rutinom lesz, annál inkább válhatok meztelenné a közönség előtt.

    Amíg nem vagyok ismert humorista és az előadások alkalmával újra és újra be kell mutatkoznom, addig a személyiségem és „világnézetem” csak egy részét tudom felvinni színpadra. Tehát pár év múlva remélhetőleg azt mondhatom majd „ez vagyok én”. A sportot a vezetői munkát és a stand up-ot egyértelműen a munka, a kitartás és az akarat köti össze. „Ha valamit érdemes csinálni, azt jól kell csinálni.” Ami még közös bennük, hogy egyikből sem tudunk többet kivenni, mint, amit beleteszünk. Az is megegyezik, a sportban, a stand up-ban, hogy kapok segítséget, de amikor ott vagyok a versenyen, a színpadon, akkor már egyedül vagyok és csak rajtam múlik a siker. Ez nem azt jelenti, hogy ne lennék csapatjátékos, de tudom hol ér véget a támogatás és hol kezdődik az önállóság.

    Lehet erőemelő is nőies? Nagyon sok tévképzet él általánosságban a fejekben arról (magam is tapasztalom), ha valaki súlyt emel, h o g y f o g k i n é z n i. Mit jelent a Te életedben a sport, és egyáltalán a súlyok?

    Nem attól lesz nő valaki, hogy gyenge. A gyengéd és a gyenge nem szinonimák. A nők erősek, nagyobb a fájdalomküszöbük is. Miért ne  könnyíthetnék meg az életüket azzal, hogy fizikailag is erősebbé válnak? Én nem láttam még annak hátrányát, ha valaki erős, annak viszont igen, ha valaki gyenge. A súlyzós edzés a csontritkulás megelőzésében is fontos szerepet játszik, ami a nőknél a változó korban különösen fontossá válik. A női test a súlyzós edzéstől kívülről bevitt illegális teljesítményfokozó szerek nélkül soha nem fog eltorzulni, elférfiasodni. Aki a képeimet látva mégis úgy gondolja, hogy ez „már sok”, annak annyit tudok mondani, hogy nyugodjon meg. Ő vagy a barátnője soha nem fog így kinézni, mert ez hosszú évek kemény munkája volt. Munka, ami az edzőteremben nem ért véget. Nekem a sport életforma. Nem fogok
    mindig versenyezni, de sport nélkül nem tudom elképzelni az életem. Három dolog miatt nem lennék képes abbahagyni. 1. szeretem 2. az egészségem (fizikai, mentális) 3. a hiúságom.

    Számomra az edző(m) (innen üdvözlöm Nagy Gábort ☺) nagyon sokat jelent. Nélküle egyrészt nem tartanék ott, ahol, másrészt úgy érzem, a személyiségem is sokat fejlődött általa. Neked mit jelent az edző az életedben? Van, amit kiemelnél?

    Az edző szerepe nagyon fontos. Magunkat nem látjuk reálisan. Saját magunkkal elfogultak lehetünk edzés terén is.

    Szerintem kell egy szakértelemmel rendelkező személy, aki pontosan tudja, mit kell tenned a célod eléréséhez. Én azt tudom mit akarok elérni, az edzőm Barna Tamás, pedig leírja, hogyan vezet oda az út vagy egyáltalán reális-e a kitűzött cél olyan időintervallumban. Én persze már reális célokat tüzök ki, de sokan irreális elvárásokkal kezdenek bele az edzésekbe és ezért is adják fel. Rájönnek, hogy két hónap alatt nem fognak úgy kinézni, mint a lányok a plakátokon. Persze, hogy nem, mert a lányok a plakátokon sem úgy néznek ki, mint a lányok a plakátokon. Én mindenkinek javaslom, hogy keressen egy hozzáértő edzőt. Egy jó edzővel rengetek időt spórolhatunk meg és nem utolsó sorban sérülésektől óvhatjuk meg magunkat.

    Mostanában a strongwomen felé is nyitottál. Hát ez aztán végképp nem a gyengéd nőiesség megtestesítő sportága. Ugyanakkor, számomra nagyon izgalmas, az én edzéseimben is visszaköszönnek ezek az elemek... és én imádom. Emellett az, hogy egy nő erős, szerintem csak szépít rajta, izgalmassá teszi. Neked nőként mit ad ez a sportág? Amúgy nem félsz attól, hogy túl pasis leszel?

    A strongwomen egy újfajta kihívás volt az életemben. Ezeken a versenyeken nem csak erősnek kell lenni, hanem ügyesnek, gyorsnak, robbanékonynak. Sokszor az erő önmagában kevés is lenne. Nagy adrenalinlöketet ad. Tetszik, hogy show jellege van és nem csak „száraz számok” elérésének a hajkurászása. Az erőemelésben 3 szám van: guggolás, fekvenyomás, felhúzás. Ezzel szemben a stongwomen-ben, -ami a storngman sportág női válfaja- több száz gyakorlat.

    Egyébként nem félek, hogy túl pasis leszek. Nekem természetesen már számottevően nem tud nőni az izomtömegem, mert 15 éve edzem. Ez a sport viszont rengeteg kalóriát éget el, tehát kiválóan alkalmas arra, hogy tudjam tartani a sportos női formát magas kalóriabevitel  mellett. Nem minden 60kg-os nő ehet meg napi 2000-2500 kcal-t bűntudat nélkül. Ha nem sportolnék akkor ezzel az étvággyal és ezzel a 160cm-es magasággal már régen úgy néznék ki, mint egy kisdobozos kóla belehúzva egy zokniba.

    Hogy néz ki az előtted álló negyedév versenyeket és fellépéseket tekintve?

    Augusztus első hétvégéjén lesz Siófokon egy fekvenyomó versenyem és aznap egy kamionhúzó versenyem is. A következő hétvégén pedig Balatonlellén konkrétan a Balatonban lesz egy „vizes” strongwomen verseny. Reméljük minden rendben lesz, mert két mankóval a kézben nehéz lenne utána a fellépéseken fogni a mikrofont. Habár akkor legalább már a fix poénom meglenne az előadás kezdésre. Augusztus 8-án lesz a Budapest Gardenben a Stand up Comedy Humortársulat új előadása a „Sok csaj Gyurit győz”. Orosz Gyuri lesz a műsorvezető, a kihívók között pedig szerepel a Showder klubból ismert Redenczki Marcsi, valamint rajtam kívül 3 feltörekvő komika. Budapesten augusztus 10-én, 15-én és 23-án is lesz fellépésem, amiknek a részleteibe nem mennék most bele, de a www.standupcomedy.hu oldalon a nevemre kattintva bárki megnézheti a következő előadások leírásait és jegyet is tudnak vásárolni.

    Forrás: jdsbudapest.hu