Hírek
    Szövegben is erős
    Szövegben is erős | Stand Up Comedy Humortársulat
    Szövegben is erős | Stand Up Comedy Humortársulat
    2022. Július 27.
    Szövegben is erős
     
    Csatlós Klaudia százados, a Készenléti Rendőrség (KR) Műszaki és Üzemeltetési Igazgatóság gépjármű-nyilvántartó alosztály megbízott vezetője – Miss Zsaru, erősportoló, feltörekvő stand-upos komikus – mesél különféle aktivitásairól:
    – A sporttal kell kezdenem: 15 éve edzőterembe jártam, a sportos életformát szükségesnek tartottam, tartom a mai napig a hivatáshoz. 2012-ben végeztem el Miskolcon a tiszthelyettesképzőt, ezután lettem a III. Kerületi Rendőrkapitányságon járőr. Folytattam a sportolást, a befektetett energia kezdett kamatozni. Miután a KR-hez kerültem bevetési osztályos járőrnek, Lombosi Melinda alezredes, erőemelő-edző „fedezett fel”, így először erőemelésben születtek eredményeim. Nyertem belügyminisztériumi felhúzó- és fekvenyomóversenyt, Tornyos Kupát, ami szintén a BM-hez tartozó testületek fekvenyomó-bajnoksága. Döntöttem meg rekordot junior versenyzőként a Magyar Erőemelő Szövetségnél fekvenyomásban, guggolásban, felhúzásban és összetettben is. Felnőtt/open kategóriában a Magyar Professzionális Erőemelő Ligánál tartok erőemelésben rekordokat. Az edzéseknél csak a szakmai előmenetelemet tartottam fontosabbnak. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karát végeztem el levelezőn, bűnügyi-gazdaságvédelmi szakterületre specializálódtam. Érdekelt ez a fajta bűnelkövetés, az ezzel szemben folytatott munka. Gazdasági irányú képzettségemmel és vezetői ambícióimmal öt év járőri munka után kínálkozott egy pozíció a gépjárműosztályon. Az alosztály vezetésén kívül nagyobb projektekkel is foglalkozom. Az első ilyen feladat több mint 8000 gumiabroncs selejtezése volt, de nálam kötnek ki a selejtezésre szánt szolgálati gépjárművek is. Ezeket a KR csoportokban értékesíti, a legutóbbi évben 69 járművet adtunk el első elektronikus árverésünkön. A hivatalos selejtezéseket, értékesítéseket szavatoló bizottság elnöklése a feladatom, amely egyben irányító-szervező és adminisztratív munka is.
    2021-ben a járvány dolgai újragondolására késztették. A korlátozó intézkedéseknek, előírásoknak az erőemelő-versenynaptár is áldozatául esett, elmaradtak a megmérettetések, és a betegség őt sem kímélte.
    – Lesérültem. Edzeni tudtam, de számomra szükséges az is, hogy időről időre visszajelzést kapjak a befektetett munkáról – magyarázta. – Versenyző alkat vagyok, kell a tervszerűség, a célkitűzés, az izgalom, ezek adnak erőt, hogy újra és újra átlépjek a határaimon. Egyébként is azt az elvet vallom, hogy nem árt, ha van az embernek egy B terve bármiféle eshetőségre, így körülnéztem: mihez foghatnék, mi jelenthetne új kihívást, örömöt? Így találtam rá Orosz Gyuri humorista Humortechnikum elnevezésű kezdeményezésére, ami voltaképpen egy nyílt tehetségkutató verseny, amit 2013 óta rendeznek meg. Első szűrőként egy szöveget kellett írni, ez nem is állt annyira távol tőlem. Annak idején képzőművészeti magániskolába jártam, volt egy olyan elképzelésem, hogy festő leszek, az alkotás folyamata tehát közel áll a szívemhez. Idővel az írás mágiája ragadott meg, ez annyiban nyilvánult meg leginkább, hogy sport témában szövegeztem rövidebb-hosszabb internetes bejegyzéseket. Írtam tehát egy szöveget a Humortechnikum felhívására, és a pozitív visszajelzés után a kiválasztás folyamata már személyes előadásokkal folytatódott. Egy fellépéssorozatot kell elképzelni közönséggel, szakmai zsűrivel, kritikával, mindebben már alakot öltött egyfajta tehetséggondozás.
    A közönségszavazatok figyelembevételével jutott be a döntőbe, amelyen a szakmai zsűri értékelése alapján bekerült a Stand Up Comedy Humortársulatba, és azóta klubszinten fellép az új hullámos stand-uposok Stand Up Factory programsorozatában is. Saját életéből ragad epizódokat, a munkáját tudatosan nem tekintette nyersanyagnak, úgy gondolta: ettől függetlenül is van elegendő muníciója.
    – Mivel ez egy meglehetősen önreflexív műfaj, természetes, hogy nagy arányban jelenek meg saját magam az elbeszéléseimben, a személyiségemben meglévő jellegzetességekre, ellentmondásokra, elvárástörlésekre alapozom az élceket. Pici vagyok, de erősportoló, nyíregyházi születésű, aki a fővárosban állja meg a helyét… Bár elsőre homlokegyeneset más műfajnak tűnik, én már most is látok párhuzamot a sport és a stand-up comedy között. Itt sem, ott sem elég önmagában a tehetség, évek szorgos munkája kell a sikerhez, meg kell tanulni a boldogulás fortélyait. Fekvenyomás közben mindegy volt, hogyan nézek ki, és milyen arcot vágok, itt viszont mosolyogni kell, ami jelentős különbség, de például itt is ugyanúgy elönt az adrenalin, mint versenyzés közben, és itt is megjön a jóleső oldódás, amikor gördül előre a műsor. Az első fellépésemen az izgalomtól egyáltalán nem láttam a közönséget, szerencsére ez a drukk később felengedett. Természetesen nem hagytam fel a sportolással sem, sőt, új területeken keresek kihívásokat. Tavaly beóvakodtam az erősembersport női válfajának, a Strongwomannak a területére. Itt funkcionális jellegű edzésekkel készülök speciális felszereltségű teremben Barna Tamás edző szakmai iránymutatásával, szinte hétköznapi tárgyakkal hajtok végre gyakorlatokat. A versenyszámok között szerepel zsák- vagy hordócipelés, rönknyomás, traktorgumi-fordítás, felhúzás és kamionhúzás, lehetne sorolni. Az első országos bajnoki megmérettetésem a Cesa Strongwoman Ligában volt: az abszolút kategóriában második lettem, a 70 kg alattiak mezőnyében az aranyat hódítottam el. Évekkel korábban többször indultam fitneszversenyeken több kategóriában, a Miss Zsaru versenyen első is lettem, de mára az egészségesebb testösszetétel híve vagyok, és a szociális élet fontosabb számomra.
    Momentán a stand-up és az erősportok töltik fel, adnak új célokat, új kihívásokat neki, amikre folyamatosan szüksége van.
    FOTÓ: CSATLÓS KLAUDIA

    Forrás: Zsaru Magazin